Çocuklarda Vücut Sıvılarının Osmotik Basıncı ve Suyun Hareketi
Vücut su bölümleri arasında suyun hareketini etkileyen en büyük kuvvet sıvı osmotik basınçlarıdır. Bir sıvının osmotik basıncı, içinde erimiş halde bulunan partiküllerin yapısı, elektrik yüklü olup olmadıkları ve valansları ile değil, yalnızca partiküllerin sayısı ile paralellik gösterir. Örneğin; NaCl ün 1 mol’ü 58.5 g dır. 58.5 g NaCl ün 1 kg suda eritilmesi ile mol konsantrasyonu 1 mol/kg olan «molal» bir çözelti elde edilir. Oysa molekül ağırlığı daha yüksek olan CaCl2 ün molal bir çözeltisini elde etmek için maddenin 110 gramının 1 kg suda eritilmesi gerekir. Vücut sıvılarının solut (çözeltide bulunan madde) bileşimleri aşağıda açıklanan birimlerle ifade edilir :
Ekivalan (eşdeğer) ağırlık: Bir elektrolitin ekivalan ağırlığı, molekül ağırlığı/valans değeri formülü ile elde edilir. Örneğin sodyumun ekivalan ağırlığı 23/1 = 23, kalsiyumunki 40/2=20 dir. Bu şekilde 23 g Na/l = l Eq/l=1000 mEq/l dir.
Mol: Bir maddenin molekül ağırlığına eşdeğer miktarıdır ve g olarak ifade edilir.
Vücut sıvılarında elektrolitlerin konsantrasyonları mEq/l olarak veya S.İ. sistemine göre (Uluslararası Birimler sistemi) mmol/1 olarak, ifade edilir.