Bebebeklerde Geçici Taşipnesi
Bu hastalık için solunum güçlüğü sendromu tip ıı, persistan postnatal pulmoner ödem, fetal akciÄŸer sıvısı retansiyonu terimleri de kullanıÂlır. Klinik tablo hyalin membran hastalığına benÂzerlik gösterir. Preterm doÄŸanlarda, makat doÂÄŸumlarında, asfiktik yenidoÄŸanlarda ve erkeklerÂde daha sıktır. YenidoÄŸanm geçici taÅŸipnesinde patogenez alveol içi sıvının geç emilimidir. AmÂnios sıvısının fetal akciÄŸere geçiÅŸini arttıran ve sol atrium basıncının artmasına yol açan durumÂlar geçici taÅŸipnede primer nedenleri oluÅŸturur. Bu nedenlerin başında asfiksi ve hipoksi gelir.
Karakteristik bulgu doÄŸumdan kısa bir süre sonra solunum sayısının 60 160/dak düzeylerinÂde artmasıdır. Siyanoz belirgin deÄŸildir. Çok az vakada oksijen verme gereÄŸi duyulur. BronÅŸiyal railer alınmaz, sesli solunum ve interkostal çeÂkilmeler minimaldir. Vakaların birçoÄŸunda ödem ve hipoproteinemi vardır.
Ph ve pc02 düzeyleri normal sınırlar içindeÂdir. AkciÄŸer filmindeki aerasyonda artma görüÂnümü, mekonyum aspirasyonu ve hyalin memÂbran hastalığı ile çok karışır. Ayırıcı tanıda pnömomediastinum, pnömotoraks, konjes tif kalp yetersizliÄŸi, bakteriyel veya viral pnö moni de düşünülmelidir. Genellikle tedavi gerekÂmez. Klinik bulgular birkaç gün içinde süratle düzelir.