Ağız ağıza suni solunum
Ağız ağıza suni solunum: Sırt üstü yatırılmış hastanın ağız boğaz ifrazı aspire edilir. Baş ekstansiyon durumuna getirilir. Bir el alt çeneyi tutarken diğer el burun kanatlarını sıkıca kapar ve sonra hekim kendi ağzını hastanın ağzına kapar ve şiddetle nefes verir, sonra ağzını geri çeker. Aym ameliyeyi dakikada 15-20 defa tekrarlar.
Aletle uygulanan suni solunum metotları: Aletsiz olanlara nazaran daha iyi rahat ve kolay netice vermesi bakımından daima tercih edilirse de günlük pratikte bunları temin etmek çok defa mümkün olmamaktadır.
Bu bakımdan isimlerini vermekle yetinecek (Panis, cheron, Cot) ve sadece elle taşınabilir ve çok kullanılan Ambu apareyinden söz edeceğiz. Elle taşınabilir suni solunum apareyi olan Ambu üç kısımdan ibarettir.
a— Maske
b— Valf
c— Balon
Maske hastanın ağzına uygulanır bir el hastanın çenesini ve maskeyi tutar. Diğer elde balonu ritmik olarak sıkar ve bırakır. Suni solunum spontan solunum başlayıncaya kadar sürmelidir… Hasta cevap vermediği takdirde suni solunum 30 dakika kadar devam etmelidir. Ancak onbeş dakika içinde spontan solunum başlamadığı takdirde vakayı fatal olarak kabul etmelidir.