Burun Ve Sinüsler
BURUN VE SİNÜSLER
Burun üç iÅŸlevi yerine getirir: Koku alır, yabancı maddelerin akciÄŸerlerinize ulaÅŸmasına yardım eder ve içeri soluduÄŸunuz havayı ısıtır ve nemlendirir. Koklamak, vücudunuzun havadaki maddeÂlere olan bir tepkisidir. Burnun, iç katmanında gömülü olan milyonÂlarca sinir ucu vardır ve bunlar bir maddeyle karşılaÅŸtıkları zaman elektriksel içtepi yaratmak üzere tetiklenirler. İçtepiler, koku alma sinirinden yukarıya, beyne doÄŸru hareket ederler, burada da koku alma hissine dönüşürler.
İki burun deliği, kıla benzeyen çıkıntıları olan hücrelerle ve sümük üreten hücrelerle kaplıdır. Havadan gelen parçacıklar burun deliklerinden geçerken, sümüğe yapışırlar. Daha sonra kıllar, sümüğü, burun deliğinin arkasına, boğazın olduğu yere, hareket ettirirler ve buradan ya yutulur ya da tükürülürler.
Burun geçiÅŸleri boÄŸaza ve sinüslerin içine çıkar; sinüsler, kafatasında bulunan ve içi hava dolu çukurlardır. Bize verdiÄŸi her türlü sıkıntıya karşın ; sinüslerimizin bir sebepten dolayı bize verildiÂÄŸini varsayıyoruz. Bilim insanları, sinüslerin, sesimize kuvvet kazanÂdırmak ve kafatasını aydınlatmak için yaratıldığını tahmin ediyor.