Genel komplikasyonlar
Genel komplikasyonlar:
1 — Defayans, Senkop
Daha ziyade anestezi komplikasyonu olarak görülür. Burada kısaca temas edilecektir. Defayans ve lipotimi senkopun ilk derecesidir. Kısmî şuur kaybı olarak tarif edilebilir. Şuur kısmen ve bazı ileri vakalarda tamamen kaybolabilir. Bu belirti ortaya çıkmadan önce esneme, yüzde solukluk, terleme dikkati çeker, hasta bulantı hissinden bahseder. Başlangıçta nabız iyidir. Bazan yavaşlar, gayrı muntazam ve filiform olur. Teneffüs ritmi yavaşlamıştır. Tedavide aşağıdaki çarelere baş vurmalıdır.
a — Hasta derhal başaşağı duruma getirilmeli
b — Sıkan elbiseler varsa gevşetilmeli
c — Yüze friksion yapılmalı
d — Amonyak vs. koklatılmalı
e — Vantilasyon yapılmalı
f — Analeptik ilaçlar yapılmalıdır.
(Bu konuda fazla tafsilat önceki bölümde verilmiştir.)
II —Bazı hastalıkların nakli: Asepsi antisepsiye riayetsizlik sonucu görülebilen çok nadir bir komplikasyondur. Sy ve tetanoz bu hastalıklar arasında sayılabilir.
III — Sekonder komplikasyonlar:
1 — Trismus: Çiğneme adelelerinin yapışma sahasında yapılan müdahalelerden sonra bilhassa alt yirmi yaş dişi çekiminden sonra görülebilir. Enfektion işe karıştığı takdirde tablo ağırlaşır. Antibiotik tatbikatı, enfraruj ve periarteriel novokain zerklerinden istifade edilir.
Trismusta tedavi: Trismusun tedavisi şu şekilde özetlenebilir:
1 — Mekanik tedavi: Hastanın dişleri arasına tahta veya plastik bir kama koymak ve bunun kalınlığını tedrice bir suretle arttırmak veya mandal, zenberekli cihazlar uygulamak suretiyle yapılan tedavi çareleridir. Bunlara fizik tedavi çarelerini de ilave etmek hemen daima faydalı olmaktadır.
2 — Tıbbi tedavi: 1 — Myorelaksan ilaçların sistematik olarak verilmesi
2 — Sfenopalatm ganliona anestezi
3 — Periarteriel novokain enfiltrasyonu
4 — Massater sinirine anestezi. Kısaca massater anestezisini izah edelim. İğne kapitulum mandibula ile koronoıd çıkmtı arasından zigomayı yalıyarak dikine batırılır 2-2,5 cm bu istikamette ilerletilir aspire edilerek enjekte edilir.
2 — Disfaji: Yutma güçlüğü alt yirmi yaş dişleri çekiminden sonra görülebilir. Enflammatuvar hadiseler işe karışınca klinik tablo ağırlaşır.
3 — Sekonder kanama: Ya çekim sahasının sekonder enfektiona uğraması veya bazı kan hastalıkları sebebiyle çekimden günler sonra kanamalar görülebilir. (Bunlar hakkında kanama bahsinde geniş bilgi verilmiştir).