Lokal sebeplere bağlı stomatorajiîer Travma
Travma:
1) Yumuşak kısımların yaralanmaları: Batıcı, delici veya kesici herhangi bir travmatik ajanla yumuşak kısımlar kesilir, ezilir veya delinebilir ve bu takdirde kanamalar husule gelir. Kapiller ve hatta venöz kanamalar pek önemli değildir. Arter yaralanmaları söz konusu ise damarın ligatürü gerekir.
2) Kırıklar: Yumuşak dokuda açık yara olmadan da kırığa bağlı kanamalar olabilir. Bu takdirde kanama doku içindedir.
3) Ağız ve çevresinde bulunabilen hemangiomların açılması.
4) Cerrahi müdahaleleri takiben sütüre edilen veya düğümlenen damarların düğümlerinin gevşemesi veya atması veya araya kansan enfeksionlar nedeniyle nekroze olması neticesi kanamalar meydana gelebilir.
5) Çekim kanamaları: Çekim esnasında yumuşak kısımların yaralanmaları, yırtılmaları veya alveol kırılmaları özellikle üst çenede elevatörle çekim yaparken tüberin kırılması sonucu kanamalar görülür. Bu tip kanamalara primer kanama adı- verilir.
Koagulumun enfekte olması, büzülen damarın nekroze olması ve koagulumun hareketi ile de kanamalar olur. Tedavide enfekte koagulumun kaviteden temizlenmesi ve ondan sonra genel tedavi yollarına baş vurulması esastır. Çekimden birkaç gün sonra olan bu tip kanamalara sekonder kanama denir.
b) İltihabi lezyonlara bağlı kanamalar: Lokal iltihabı lezyonlar, gingivitisler, geniş gingivostomatitler kanama sebebi olabilirler.
c) Tümörler: Süratle gelişmiş nekrotizan vasıflı habis tümörler de stomatorajilerin sebepleri arasında sayılabilir.